Vormer

Onrustig, dominant, extrovert. Geeft vorm aan de inzet van het team en zoekt patronen in discussies. Hij is uitdagend, ruziënd, snel gefrustreerd en onrustig. Is eerder hard dan zachtmoedig, niet bang voor risico’s. Kan goed presteren onder druk en bij hoge snelheid. Voorbeelden:  verkoopleiders, uitgevers, voetbaltrainers.

De Vormer is een gedreven, persoon, die weet wat ie wil met een grote dosis nerveuze energie en een sterke drang om te presteren. Hij is vlot, impulsief en ongeduldig. De vormer daagt uit en voelt zich snel uitgedaagd. Hij geniet van strijd en woordenwisseling, maar moet wel winnen. Als het tegenzit, raakt de Vormer snel gefrustreerd, geëmotioneerd en ongedurig.

De Vormer is gericht op resultaat, verbindt daar zijn ‘ik’ aan en weet anderen in beweging te zetten. In wezen is hij onzeker over eigen kunnen, en wordt zekerder naarmaate er resultaten komen; op zijn omgeving kan hij als dwingend en assertief overkomen. Hij toont lef en is ondernemend, waardoor dingen in gang worden gezet; zet samenwerking met mensen in om het doel te bereiken.

Te vermijden gedragingen:

  • Het platwalsen van andere teamleden, zeker als hij een gezaghebbende positie bekleedt
  • Strijden over de rol van deskundige, met name met de Plant en de Monitor
  • Onverdraagzaamheid en zelfs arrogantie ten op zichten van mensen die zich meer op het proces en de procedures richten

Rol

De Vormer geeft richting en genereert actie. Omdat spanning en confrontaties hem doen opbloeien, mobiliseert hij de krachten in een team en stelt nieuwe doelen vast. Met name als het team door politieke en sociale manoeuvres in een impasse is geraakt.

De Vormer is van groot belang als er wezenlijke veranderingen dienen te komen. Hij is niet bang om impopulaire maatregelen te nemen. Zijn ster rijst in een situatie waar onder grote druk en met veel risico gepresteerd moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *